Indoor competitie

De indoorcompetitie wordt in de winter verreden met wedstrijden door heel het land, en duurt van oktober tot de finale eind februari. Deze wedstrijden zijn voor zowel dressuur als mennen.


Dat het Friese paard kwaliteiten heeft als dressuurpaard is voor veel liefhebbers van dit ras bekend. Maar zelfs voor insiders, is dat niet altijd het geval geweest. Ruim 20 jaar geleden plaatste het KFPS daarom een oproep in de het verenigingsblad de Phryso om (dressuur)ruiters er op attent te maken dat er een laagdrempelige dressuurwedstrijd speciaal voor Friese paarden werd georganiseerd. Er was een grote rubriek voor ruiters zonder startkaart en ook de klasse Z-rubriek stond op het programma, al was de opkomst daarvoor toen nog erg laag.

Niveau

Inmiddels heeft ook de KFPS-indoorcompetitie zich ontwikkeld tot een van de grootste indoorevenementen van Nederland! Met recht want ook hier is niet alleen het aantal deelnemers fors toegenomen, ook het niveau van de ruiters is flink gestegen. Dit neemt niet weg dat er nog steeds aan de weg getimmerd kan worden om het niveau nog verder te verhogen. In 2014 is de KFPS-indoorcompetitie voor het eerst nationaal gegaan, met meer selectie wedstrijden door geheel Nederland, van Oenkerk tot en met Tilburg. De hoogst geplaatste combinaties per rubriek, onder het zadel of aangespannen verrijden uiteindelijk in Sonnega de finale eind februari. Net als de afgelopen jaren zal hier op zaterdagavond ook de subtopwedstrijd aan het programma toegevoegd worden, waarbij het aantal deelnemers ieder jaar toeneemt.

Dressuursport

In twintig jaar heeft de dressuursport met Friese paarden een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in aantallen maar ook in kwaliteit, met enkele bekende initiatieven als drijvende of stimulerende kracht. Zo sponsort Jaap van der Meulen uit naam van Stoeterij Bommelsteyn al meer dan 20 jaar de Zilveren zwepen. De zilveren zweep wordt uitgereikt aan de beste combinatie van de klassen B & L en een tweede zweep voor de beste combinatie in de klasse M & Z.

Tinnen Menner

Naast de zilveren zweep als stimulatie van de dressuursport, wordt er ook gereden voor de tinnen menner als stimulering voor de mensport op wedstrijdniveau. Dit mooie kleinood wordt al jaren beschikbaar gesteld door de familie Reiding uit Tersoal. De groep deelnemers start in de klasse B tot en met ZZ op vrijdagavond.